Αποστολέας Θέμα: Η Γέννηση Ενός Έθνους - The Birth Of A Nation 1915 (ελληνικοί υπότιτλοι)  (Αναγνώστηκε 12 φορές)

DealsBot

  • Ανώτερο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 399
  • I'm a bot, don't bother me
    • Προφίλ
Ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου και η θεωρούμενη από τους ιστορικούς ως η "Βίβλος" της έβδομης τέχνης, του πρωτοπόρου Ντέηβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ.

Ο Γκρίφιθ είναι ο πρώτος σκηνοθέτης - ορόσημο της ιστορίας του σινεμά (οι άλλοι τρεις είναι οι Αϊζενστάιν, Γουέλς και Γκοντάρ). Ήταν αυτός που αποδέσμευσε μια και καλή το σινεμά από την στατική θεατρική του δομή και συνέθεσε το λεξικό αυτό που σήμερα ονομάζουμε κινηματογραφική αφήγηση: διαφορετικές γωνίες λήψης, μακρινό μέσο και κοντινό πλάνο στην ίδια σκηνή, παράλληλο μοντάζ, δραματικός φωτισμός, ρυθμικό μοντάζ, fade out, γκρο πλαν.

Μετά από πέντε χρόνια αδιάκοπης δουλειάς και κάπου 450 ταινίες, ο Γκρίφιθ καθιέρωνε θριαμβευτικά τον απόλυτο κανόνα της γλώσσας: δεν είναι ο ηθοποιός (όπως συμβαίνει στο θέατρο) αλλά το ίδιο το πλάνο (για το οποίο ο ηθοποιός είναι απλώς ένα αντικείμενο ανάμεσα στα άλλα) το βασικό εργαλείο έκφρασης μιας ταινίας.

Ο Γκρίφιθ  πρώτος ανακαλύπτει πως το μοντάζ έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ιδέες, λεπτές ψυχολογικές καταστάσεις και πολύπλοκα νοήματα, μία σημασία εκφραστική και όχι απλά αφηγηματική. Ήταν ο πρώτος που συστηματοποίησε το λεγόμενο «παράλληλο» ή «εναλλακτικό μοντάζ» έστω και αν δεν ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε.

Στην «Γέννηση ενός έθνους» (1915)  αναπτύσσει την δυνατότητα για μια «απανταχού παρουσία» της κάμερας με την παράλληλη δράση, ώστε ο θεατής να μπορεί να παρακολουθεί τα δρώμενα την ίδια στιγμή έστω και αν αυτά συμβαίνουν σε διαφορετικούς χώρους.  

Χρησιμοποιώντας το "παράλληλο μοντάζ", δείχνει τις δράσεις που ενώ εκτυλίσσονται στον ίδιο χρόνο (ταυτόχρονες) βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους (ετερόχωρες). Έτσι εναλλάσσει διαδοχικά την οικογένεια Κάμερον, τους νέγρους που την πολιορκούν και την Κου–Κλουξ–Κλαν που σπεύδει να τη σώσει.

Η ταινία παρακολουθεί τις τύχες δύο οικογενειών, μια οικογένεια που υπερασπίζεται την κατάργηση της δουλείας και μία οικογένεια που έχει σκλάβους την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και της Ανασυγκρότησης, με τον Γκρίφιθ να γέρνει προς την πλευρά των δεύτερων, κάτι όμως που ξένισε αρκετούς, με αποτέλεσμα  ο Γκρίφιθ να προσπαθήσει να  επανορθώσει στο επόμενο μεγαλούργημά του την "Μισαλλοδοξία".

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.imdb.com/title/tt0004972/

Κάνε εγγραφή στο κανάλι πατώντας εδώ: http://bit.ly/3cqwWfD

This is a live experiment. Any information may be already outdated or simply wrong.